“Rustige omgeving”


Ik hou van de rust hier in en rond het huis. Ik ga eens wandelen tot aan WZC De Wingerd in de buurt of ik ga iets drinken bij onze overburen, Tennisclub Lovanium. Ik ben hier heel tevreden.
read more

JeanBewoner leefgroep De Vleugel

“Gevoel van vertrouwen en veiligheid”


Mijn zus Yolanda woont hier ondertussen twaalf jaar en altijd worden wij even hartelijk ontvangen. Echt een warm nest is het hier! We bezochten destijds verschillende centra, en het viel ons meteen op dat de bewoners hier meestal gezellig samen zijn in een living, net zoals thuis. Het voelde meteen goed aan! Er is ook veel persoonlijk contact. En eten doen ze hier ook in kleine groepjes: gezellig en niet te druk voor de bewoners.

Als familie worden we nauw betrokken bij het reilen en zeilen van het centrum, maar evengoed ook bij het dagelijks leven en functioneren van mijn zus. Zo moest Yolanda eens een kleine operatie ondergaan en als zus moest ik dat een beetje uit handen geven. Niet gemakkelijk, maar we werden dagelijks zo goed op de hoogte gehouden van hoe het ging en hoe ze zich voelde. Dat gaf me een gerust hart en een gevoel van vertrouwen en veiligheid.

De mensen van het Roerhuis zijn ondertussen een beetje familie geworden. Alles is hier bespreekbaar en altijd zoekt men naar een oplossing. Zo fijn! Yolanda was eerst nogal schuchter en durfde niet veel. Ondertussen nam ze zelfs deel aan de Special Olympics! Ze kreeg hier veel meer zelfvertrouwen en ze geven haar volop de kans om te genieten van het leven.

 

 
read more

FriedaZus van Yolanda, bewoonster leefgroep Brusselse

Als een groot gezin waarin we goed voor elkaar zorgen


Sinds acht jaar begeleid ik een woongroep van personen met een matige verstandelijke beperking. Ik zie ons als een groot gezin waarin we voor elkaar zorgen en elkaar helpen waar en wanneer het kan. Voor onze bewoners is dit hun thuis. Ze hebben het gevoel dat ze in hun eigen huis leven en bezig zijn en zo moet het ook zijn, vind ik. Het is hier ‘gewoon’ en er is veel mogelijk. En dat is voor mij de grootste meerwaarde van het Roerhuis. Onze bewoners kiezen zelf wat ze graag doen. Zo kunnen ze hun eigen waarden en persoonlijkheid behouden en verder ontwikkelen. Het enige wat wij doen is hen daarbij zo goed mogelijk ondersteunen. Er zijn ook heel wat activiteiten, vaak ook gewoon, maar heel bijzonder voor hen: een ritje met de duofiets in de buurt, samen breien voor een goed doel, een terrasje meepikken bij Tennisclub Lovanium hier aan de overkant, sorteerwerk voor organisaties en bedrijven, ontspannen in de snoezelruimte of een wellness in ons speciaal ligbad, spelen op de tovertafel, genieten van onze tuin … En ook in de relatie met familie investeren we graag: met een babbel, een feestje, een etentje samen …
read more

EvaBegeleidster leefgroep Kareelveld

“Samen gelukkig onderweg”


Drie dagen per week vervoer ik gasten naar huis met de Roerhuis-bus. Ik doe vooral de avondritten en breng de gasten veilig thuis. Altijd een plezante belevenis! Na tien jaar hebben we een fijne band opgebouwd, ook met de ouders van de gasten. Rond 15u30 arriveer ik in het Roerhuis en na een lach en babbel vertrek ik dan om 16u00 richting huiswaarts met de gasten; meestal een zestal personen. Rond 18u30 ben ik terug thuis en dan heb ik goed gelachen, gebabbeld en soms zelf gezongen onderweg. Het houdt me jong! Niet elke gast is even mondig, maar aan hun reacties merk ik wel dat ze blij zijn en tevreden en dat doet zoveel deugd! Ik word hier ook regelmatig verwend met een lekker dessert van de gasten. Echt, Ik zou dat hier niet meer kunnen missen. Iedereen heeft zo’n warm hart. Een aanrader als je op zoek bent naar een fijne plek om een handje toe te steken!
read more

HermanEnthousiaste vrijwilliger-buschauffeur

“Zelfstandig en toch altijd dicht bij anderen”


Ik woon al tien jaar in Het Roerhuis en ik ben hier echt heel graag. We hebben fijne begeleiders. Soms zijn er wel eens conflicten onderling tussen bewoners. Maar gelukkig krijgen we die altijd weer snel opgelost.

Ik ben heel zelfstandig en mag dan ook veel zelf doen. Op woensdagnamiddag ben ik vrij en dan trek ik regelmatig eens de stad in. Ik neem hier de Lijnbus en een beetje later sta ik al in Leuven centrum. Dan ga ik eens langs de winkels of ik koop me een ijsje. Daar geniet ik van! Wat ik zo fijn vind aan samenwonen? Er is hier altijd wel iemand om mee te praten. Ik zou kunnen alleen wonen, maar daar heb ik geen zin in. Ik ben gelukkig in het Roerhuis!
read more

IneBewoonster leefgroep De Vleugel

“Gegroeid en opengebloeid”


Jonas is een vrije, blije gast, vol levensvreugde. Een tiental jaar geleden zette hij zijn eerste stappen in Het Roerhuis. Na een bezoek aan verschillende dagcentra in zijn thuisomgeving koos hij zelf voor Het Roerhuis. Hij bloeide er helemaal open, neemt bij veel activiteiten de leiding en is een grote hulp voor de medewerkers en medebewoners. Als er plaats is, blijft hij er ook een keer per week overnachten. Daar kijkt hij telkens zo naar uit! Wij zagen hem groeien en hopen dat hij toekomstgericht zal blijven evolueren, want hij heeft een potentieel wat wij niet voor mogelijk achten.

Janin en Marcel, ouders van Jonas

 

 
read more

JonasGast in het Dagcentrum

“Mijn tweede familie”


Elf jaar werk ik al in Het Roerhuis en nog altijd met veel plezier! Vooral die kleinschaligheid is fijn: ik ken mijn collega’s goed, ik ben mee met de beleidsontwikkelingen in het centrum en ik kan een persoonlijke band opbouwen met de gasten die ik begeleid, en met hun familie. Dit geeft zoveel voldoening! Het voelt een beetje als mijn tweede familie. De gasten die ik begeleid wonen hier permanent en door de kleine groepjes kunnen we onze aandacht goed verdelen en gericht inspelen op hun specifieke vragen en noden. Daarnaast genieten we samen van heel wat speciale momenten, zoals het jaarlijkse leefgroepfeest. Een heerlijk ontspannen dag met onze gasten, familie en vrijwilligers met veel tijd voor leuke babbels en lekker eten. Lekker eten doen we trouwens wel vaker… En ook verjaardagen worden hier stevig gevierd, met de nodige toeters en bellen. Ja, het is hier aangenaam werken!
read more

PeterBegeleider woonondersteuning

“Doen waar ik me goed bij voel”


Ik kom nu ongeveer 12 jaar naar het Dagcentrum van het Roerhuis. Dat doe ik dagelijks, behalve op woensdag. Wat ik leuk vind? Vooral knutselen en bakken. En dat mag ik hier dan ook volop doen. Elke keer vragen ze me wat we graag willen doen. Diamond painting – diamantjes plakken op een tekening – is mijn favoriete activiteit. Maar we mogen ook sporten, gaan zwemmen, fitnessen, … En we hebben zo’n toffe begeleiding! Ze zijn heel lief voor ons en zoeken echt activiteiten waar wij ons goed bij voelen. Croque monsieurs bakken bv. kan ik heel goed en dat doe hier dan op maandag. En soms ga ik met enkele andere gasten van het dagcentrum wandelen of snoezelen in de snoezelruimte. De begeleiders vinden het leuk dat ik zo actief ben. Zo ga ik ook heel graag mee op de jaarlijkse meerdaagse uitstap. Ik voel me hier echt goed.

 

 
read more

SarahGast in het Dagcentrum

“Erg gewaardeerd en veel vrijheid”


Ik volg een bachelor orthopedagogie en doe nu vijf maanden stage in het Roerhuis, ondertussen al mijn tweede stage hier. Door deze stage heb ik mijn passie voor leefgroepwerking ontdekt. Wat me heel erg bevalt is de kleinschaligheid van het centrum: iedereen kent iedereen en je kan echt op elkaar rekenen. Een huiselijke sfeer en een plezante werkomgeving! De begeleiders hebben een hechte band met de gasten en bewoners. Momenteel begeleid ik personen met een matige verstandelijke beperking. We proberen hun zelfstandigheid zoveel mogelijk te stimuleren en dat is mogelijk omdat we de nodige tijd krijgen om hen echt goed te leren kennen. Als stagiair voel ik me hier erg gewaardeerd en al een beetje ‘collega’. Ik krijg veel vrijheid, collega’s hebben oor voor mijn ideeën en ik werk heel zelfstandig.
read more

SenneStagiair Woonondersteuning De Vleugel